×

Изпратете вашето запитване

×

Вашите въпроси

  Назад към всичките въпроси

Имам намерение да закупя апартамент, какво трябва да знам за капарото и предварителния договор?

Зададен от: Анонимен

Запитване от Анонимен:
Имам намерение да закупя апартамент на Симеоновско шосе, с цена (...) и евентуално подземен гараж.
Какво трябва да знам за капарото и предварителния договор?
Ако това е важно - апартамента е нов и обзаведен.

Предварително благодаря!

Отговор от Home Agent:
Здравейте г-н (...),

Правната уредба на предварителния договор е в чл. 19 от ЗЗД и чл. 362-364 от ГПК. Предварителният договор за покупко-продажба на недвижим имот трябва да бъде в писмена форма. Целта на предварителния договор е да подготви сключването на окончателния. Той трябва да включва всички съществени условия на окончателния договор, т.е. следва да са включени клаузите, които точно индивидуализират прехвърляемия недвижим имот, цената, страните, сроковете за сключване на окончателен договор под формата на нотариален акт и другите съществени условия.

С две думи с предварителния договор Вие уреждате абсолютно всички подробности по сключването на окончателен договор, като той ви служи за застраховка, че сделката ще се осъществи.

Тук идва и ролята на "капарото" или "задатъка". Това е сума, обичайно 10% от окончателната стойност на сделката, която се плаща при сключването на предварителния договор и е гаранция за намеренията на двете страни.

Стандартната практика е при изпълнение на всички условия поставени в предварителния договор тази сума да бъде запазена от продавача ( и съответно приспадната от цената ), а в случай на виновно неизпълнение на договора или условия описани в него да бъде или задържана от продавача в случай на вина на купувача или възстановена в двоен размер в случай на вина на купувача.

Ако имате нужда от повече подробности и по-пълна консултация, можем да уредим среща в подходящо за Вас време, на която да обсъдим задълбочено вашия казус.


 
Задайте друг въпрос

Задайте вашия въпрос

×

Коментари към въпроса

Свържете се с Home Agent

Нашите агенти ще Ви помогнат бързо и сигурно
да се сдобиете с най-подходящото за Вас жилище