Ръст от 155% в започнатото ново жилищно строителство в София през 2016 година.

Статистиката отчете точно 155.55% (източник: Капитал) ръст в жилищното строителство в столицата спрямо миналата 2015 година. Безспорно нарастналото търсене от страна на купувачите на първи дом в София през последните две-три години доведе до неизбежния отговор на инвеститорите. Пазара на жилищни имоти в най-големия български град отдавна не е в застой и предлагането на апартаменти нито като качество нито като количество удовлетворява купувачите. 

Времето за резервиране на качествените жилища се съкрати до две-три седмици от момента когато са обявени за продажба, което време за реализация се увеличава единствено ако собствениците на имота опитат да поискат за него по-висока от пазарната цена или поради други по-скоро форсмажорни причини като разногласия в последния момент между тях най-често свързани с ценообразуването. Цените на апартаментите в София определено се покачват поради единствената причина, че предлагането е по-малко от търсенето. 

Тази тенденция е отчетена от инвеститорите, но и от купувачите и вече кипи усилено бизнеса с резервиране на жилища на етап проект. Рисковете при покупка на имоти на зелено са много като започнем от риска сградата да не бъде никога завършена и приключим с обичайно пропускани рискове от купувачите като например неспазване на сроковете, строеж с некачествени материали и много други.

Въпреки ръста на започнатото ново жилищно строителство в столицата той все още е недостатъчен да отговори на търсенето и по-голямата част от купуващите първи дом се насочват към апартаментите „втора ръка“, при които елемента на изненадата е сведен до минимум като най-честия компромис, който се прави при подобна покупка е състоянието на общите части на жилищната сграда.

HomeAgent обслужва единствено купувачи на имоти в София, като по този начин защитаваме изцяло и само Вашите интереси.
Ако търсите да закупите жилище в София, можете да се свържете с нас тук: Запитване/Консултация.